Sinds mijn eerste post heb ik zoveel enthousiaste reacties gekregen, sommige ook met concrete plannen en hele specifieke vragen. Daarom is het hoog tijd voor een bericht over onze verbouwing en onze zonnepanelen. Ik begin graag bij de katalysator van onze verbouwplannen:
De Groene Regentes
Op 2 mei 2016 kregen René en ik de sleutel van ons huis. De volgende ochtend kwam de zonnepanelenboer gelijk langs kwam voor een offerte. Toen wisten we al dat we dit gingen doen. Hoe kwam dat zo snel? Dankzij de Groene Regentes. Deze groep vrijwilligers zetten zich namelijk al jaren in voor een groene en duurzame wijk in het Regentesse-Valkenboskwartier, onze wijk. (Ook wel bekend als ReVa, een afkorting die ik zelf half na ruim half jaar in deze wijk eindelijk doorhad).
Aan iedereen die niet in ReVa woont, zou ik zeggen: ga ook op zoek naar een soortgelijke groep mensen of start er één. Ze zijn goud waard en hebben ons veel tijd en onzekerheid bespaard. Met hun collectieve inkoopactie voor zonnepanelen, werd het hele offertetraject een stuk eenvoudiger.

De bijeenkomst
Twee maanden voordat we de sleutel kregen, zagen op Facebook we de aankondiging voor een inloopbijeenkomst “Zonnepanelen op eigen dak”. René en ik keken elkaar aan dachten; zullen we? Nerds als we zijn, leek eigen stroom ons allebei heel tof. We wisten alleen nog niet dat het ook voor ons haalbaar was.
De bijeenkomst werd georganiseerd door de Groene Regentes. Daar hebben wij kennis gemaakt met de sympathieke importeur Solar engineers en installateur Mevaba. Met deze partners had de Groene Regentes eerder het succesvolle project Zon der Gaslaan uitgevoerd. Daarbij kregen bewoners zonder eigen dak de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen. De 240 (!!) gekochte panelen zijn vervolgens geplaatst op het dak van de Sporthal hier aan de Gaslaan. Deze samenwerking was zo succesvol dat de drie partijen een nieuwe project wilden starten voor zonnepanelen voor bewoners met eigen dak.
Aan het eind van deze ‘verkennende’ avond, waren we gelijk overtuigd. We hebben ons direct aangemeld voor een offerte. Spannend, vooral omdat ons eigen dak nog niet van ons was.

Waarom waren we zo overtuigd, dat we ook niet verder hebben gezocht?
- We, nou ja destijds René vooral, kent de mensen achter de Groente Regentes en die weten wat ze doen. Soms is het zo makkelijk.
- De kans dat dit elders goedkoper zouden kunnen krijgen, zonder collectief was verwaarloosbaar: Door de collectieve kregen we naast de btw-teruggave ook subsidie kregen van het klimaatfonds. Daarnaast kregen we ook nog korting op de offerte en ondersteuning kregen bij het terugvragen van de btw bij de belastingdienst. De ondersteuning kwam zowel van de Groene Regentes zelf, als Solar Engineers. Het traject van de btw-teruggave verdient overigens een eigen post. Wordt vervolgd!
- Solar Engineers was aanwezig op de bijeenkomst had een goed verhaal; Het offertetraject bevatte genoeg beslismomenten met gedegen advies op maat voor elke situatie door middel van een dakscan op maat. De kwaliteit van de panelen was ook gegarandeerd en bovengemiddeld. Daarnaast werden technische vragen ook goed en volledig (genoeg) beantwoord, zonder onnodig technische ingewikkeld te doen of het verhaal onnodig te versimpelen. Ook het offertetraject verdient een eigen post.
- De installateur MEVABA was ook aanwezig en vulde het verhaal van Solar Engineers goed aan. Wij konden hem direct ook vragen stellen over andere maatregelen, zoals een warmtepomp. Naast voldoende expertise, scheelt een goede samenwerking tussen leverancier en uitvoerder, veel gedoe en bemiddeling. Dat hebben we bijvoorbeeld bij de keuken gemerkt. Ander verhaal, als iemand een keer een blog wil schrijven over keukenboeren.
- Het project Zon der Gaslaan voor mensen zonder eigen dak was zo goed verlopen en het rendement was goed. In dit traject heeft de Groene Regentes ook meerdere offertes aangevraagd en kwam dit koppel als beste uit de bus. Daardoor was selectiewerk eigenlijk voor ons al gedaan.