• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

WARE Teksten

René Wagenaar | Haagse schrijver met groene ambities

  • Schrijven
  • Over
    • Opdrachtgevers
  • Aandacht
  • Show Search
Hide Search
Home » Teksten

Teksten

Planet, People & Profit

Cilou Bertin | 12/02/2017 Categorie: Cilou.org, Gasloos Wonen

Mijn oud-klasgenoten bij de Haagse Hogeschool (mede-BIMmers) zullen misschien grinniken dat ik nu deze leus aanhaal. Tijdens de opleiding Business IT & Management (BIM dus) was Het Nieuwe Werken (HNW) één van de thema’s. Bij de eerste les werd direct benadrukt dat het invoeren van HNW alleen werkt als je rekening houdt met de mensen, de planeet, maar ook de winst. Alle drie de P’s moeten in de plus komen om ook op lange termijn wat op te leveren.

Kortom, je moet zuinig (of liever nog cyclisch) omgaan met je people en je planet om duurzame profit te maken. Als één van de p’s inefficiënt gebruikt wordt, is een verandering niet vol te houden. Dan is een maatregel niet duurzaam. Óf de levensduur zal kort zijn, óf de middelen raken opgebrand wat ook nooit goed is. Zuinig met middelen omgaan is leuk, maar beter is een cyclus waarbij het verbruik in evenwicht is met het aanmaken ervan. Economische middelen zijn daarin net zo belangrijk als ecologische middelen. Tenzij we ooit besluiten om geld of ruilmiddelen te laten vallen. Die ontwikkeling zie ik voorlopig nog niet ontstaan.

Het draait dus om de drie p’s (planet, people & profit). Zoals je zult begrijpen, werden deze p’s bij een groepje deeltijders tijdens de hele opleiding onderwerp van flauwe grapjes. We hebben er veel lol aan gehad. Hoewel de educatieve slogan vooral veel humor opwekte, vroeg ik me wel af: Geldt die logica niet voor alles, dat alle belangen mee moeten wegen? Ja, vooralsnog lijkt dat nog steeds voor alles te gelden en dat is niet erg.

Als iemand iets wil bereiken, moet je alle belangen meenemen. En voorlopig is het economisch belang het meest geliefde belang in de wereld. Als we dus een kans willen hebben om fossiele brandstoffen op te geven, moeten we de econofielen ook meekrijgen in die doelstelling. Dan hoeven we staatshoofden ook niet meer te overtuigen van het gevaar van klimaatverandering. Er valt hier iets te verdienen.

Daarom ben ik zo blij dat de Citigroup bank in hun rapport uit 2015 concludeert dat ook de internationale economie groot belang heeft bij een duurzame cyclische economie. Als het gebruik van grondstoffen in plaats van verbruiken ervan geld oplevert gaat het ook in de politiek leven. In volgende blogs zal ik meer ingaan op hoe dat dan precies zit, maar voor nu gaat het even om het fijne nieuws (ook al dateert het uit 2015).

Aanleiding: ‘We moeten van alle fossiele brandstoffen af. Interview Jeremy Rifkin, duurzaam econoom’, Jaap Meijers, Het Financieel Dagblad, 20 mei 2017

Leestip: De derde industriële revolutie. Naar een transformatie van economie en samenleving, Jeremy Rifkin, Nieuw Amsterdam (2013)

Nerdalert: Duurzaam leven. Doe het voor de economie!

Energieneutraal onder de Nederlandse zon

Cilou Bertin | 12/01/2017 Categorie: Cilou.org, Gasloos Wonen

De jaarrekening van de energiemaatschappij is binnen. Dit is onze eerste energierekening zonder gaskosten. En wat blijkt, onze vijftien panelen leveren bijna net zoveel stroom als dat we nodig hebben. Dankzij de salderingsregeling hebben we bijna nul op de rekening, maar energieneutraal kun je het nog niet noemen. Ik was benieuwd wat het voor ons zou betekenen als salderen niet meer zou bestaan.

Om te kijken hoe we ervoor staan, heb ik ons verbruik kritisch bekeken. Daarvoor heb je niet genoeg aan de meterstanden. De stroom die je direct verbruikt, komt namelijk niet voorbij de meter. De omvormer van de zonnepanelen weet wel hoeveel je totaal opwekt. De meterstanden vertellen je vervolgens hoeveel je tekort komt of overhoudt. Tel dat bij elkaar op (of trek het af als je teruglevert) en je weet hoeveel je daadwerkelijk verbruikt.

I ♥ spreadsheets

Nerd als ik ben, heb ik dus alle gegevens die ik heb in een spreadsheet gedumpt. Daarmee kan ik niet alleen ons totale verbruik zien, maar ook even verder rekenen. Daarom leek het me leuk, ja echt, om te kijken wat wij nodig zouden hebben om helemaal energieneutraal te worden met zonnepanelen en accu’s. Kan dat überhaupt? Spoiler: Het antwoord is nee.

Stroom opwek versus verbruik

De blauwe balken tonen hoeveel kWh we gemiddeld per dag verbruiken (zie rekenvoorbeeld), de gele balken tonen hoeveel kWh we opwekken (volgens de omvormer). Je ziet met deze grafiek dan ook gelijk het probleem: Onze enige eigen energiebron, de zon, piekt op het moment dat we het, het minst hard nodig hebben, namelijk in de zomer. Net als bij de meeste mensen gaat een groot deel van onze energie naar het verwarmen van het huis. Wanneer doe je dat het meest? Juist, als ze zon het minst oplevert, in de winter. Toen we nog op gas stookten, bleef het verbruik over het jaar ongeveer gelijk. Nu we een warmtepomp hebben, zie je het verbruik in de koude maanden stijgen.

Rekenvoorbeeld

Op je omvormer zie je dat je 4 kWh hebt opgewekt, aan je meterstanden kun je zien dat je diezelfde dag 3 kWh terug hebt geleverd en 9 kWh hebt afgenomen bij je energiemaatschappij. Van de 4 kWh die je hebt opgewekt, heb je dus 3 kWh niet gebruikt. Op bewolkte momenten of in de avonduren had je nog eens 9 kWh extra nodig. Je daadwerkelijk verbruik die dag is dan 4 – 3 + 9 = 10 kWh.

Wat kunnen we daar aan doen?

  • Een accu nemen waarbij we voldoende stroom kunnen opslaan om een dag door te komen.
  • Genoeg accu’s nemen om de winter te overbruggen.
  • Een andere bron van energie vinden die ook in de Nederlandse winter beschikbaar is; De wind wellicht?

Ben jij net als ik benieuwd naar Haagse wind op eigen dak? Meld je dan alvast aan voor de informatiebijeenkomst van de Groene Regentes.

Les Ombrelles: van visrestaurant tot vleesmeester

René Wagenaar | 20/04/2016 Categorie: Den Haag Foodie

Sergio Corcuera is een goedlachse Bask, die ongeveer een half jaar geleden Les Ombrelles in Den Haag heeft overgenomen. Een nieuwe eigenaar, een nieuwe kaart en een nieuwe naam ‘Etxea’. Zo serveert dit van oudsher klassieke visrestaurant inmiddels ook vier vleesgerechten. Op uitnodiging van Sergio mocht ik samen met Haagse Foodie de Baskische specialiteiten van het nieuwe Etxea komen proeven.

Txuleton

Vraag aan een Bask wat hij belangrijk vindt aan het leven. Hij zal antwoorden ‘een eigen taal en een gastronomische cultuur’. Zo is vleesmeester Imanol Jaca speciaal voor Etxea naar Galicië afgereisd, om de perfecte Blonde Galicische runderen zoeken. Na een zoektocht langs talloze familieboerderijen vond hij in het uiterste zuiden twee enorme ossen met een gewicht van 1.630 en 1.790 kilo. Gevoed met grassen en bergkruiden hadden de dieren 17 jaar van hun leven op het land gewerkt. Tijd om ze diervriendelijk af te mesten en met respect te consumeren.

Etxea Txuleton rauw
Vleesmeester Imanol Jaca met een rauwe Txuleton

Bruiswijn en Buey

De avond begint met een glas Cava als aangewezen begeleider voor de 44 maanden gerijpte Jamón de Buey (rund). Traditioneel met de hand van het been afgesneden. Wie eerder een Cecina de León en de lang gerijpte Pata Negra geproefd heeft, is met deze ham een smaakervaring rijker.

Zilte delicatessen De Getariako Txakolina van Baskische witte druiven brengt het zilte en het bruisende karakter van de Atlantische Oceaan tot leven in mijn glas. Voor mij liggen zes Antxoasfilets op olijfolie. Deze met de hand gefileerde ansjovis uit Catambria is wereldberoemd om zijn heerlijk malse vlees en licht gezouten maar intense smaak. Zo lust ik ansjovis wel. Maar ook de kort aangebakken Kokotxas is een traktatie. Dit kleine stukje vis dat zich tussen de mond en de keel van de kabeljauw bevindt, is buiten Baskenland een vrijwel onbekende delicatesse. Sterker nog wij gooien het gewoon weg! Doodzonde!

Van vis naar vlees

De welbespraakte sommelier schenkt mij een tempranillo joven in. Deze wijn met veel rood fruit zal mij de komende gangen begeleiden. Op tafel wordt de 48 uur gegaarde Ossenstaart uitgeserveerd. Draadjesvlees dat bij het prikken van mijn vork uiteenvalt. Licht gekruid en met tonen van pure chocolade. De volgende gang laat niet lang op zich wachten. De Txistorra is een slank paprikarood worstje. Pittig gekruid, krokant gebakken, maar volsappig van binnen.

Vlees van de meester

De belangrijkste gang dient zich aan. Het gerecht waar de hele avond om draait. De Txuletón, een drie vingers dikke Côte de Boeuf van ruim een kilo. Dit ribstuk wordt kort aan beide zijden gegaard, met zeezout gegarneerd, getrancheerd en samen met het bot op één bord geserveerd. Zowel het gebrande botergele vet als geroosterde rode paprika worden apart opgediend. Vergeet de wijn, ga voor het vlees, dit is voer voor carnivoren. Zeventien jaar oud, buitengewoon mals, smaakt naar rund en neigt naar wild. Dit is levensvlees dat naar vreugde smaakt!

Snijden van een perfect gegaarde Txuleton

Etxea brengt de Baskische gastronomie naar Den Haag. Puur vlees van dieren die een waarlijk leven hebben geleid. Ik kom hier zeker terug, om mij opnieuw te laten verrassen door chefkok Marc Plat.

// Update: Etxea heeft inmiddels haar deuren gesloten. Chefkok Marc Plat werkt nu bij restaurant Publique. Ook hier kan je sinds kort genieten van de Txuléton.

Gransjean: Wijnproeverij en diner

René Wagenaar | 18/04/2016 Categorie: Den Haag Foodie

Gransjean Wijnen en Delicatessen organiseert zondag 24 april haar voorjaarsproeverij in het Carlton Ambassador Hotel, te Den Haag. Het belooft weer een buitengewoon smakelijke zondagmiddag te worden.

Proeven

Vanaf 14:00 tot 18:00 vind je op de proeftafels 85 openstaande wijnen uit Sicilië (Italië), Granada, Rueda en Rioja (Spanje), Languedoc, Cahors en de Provence (Frankrijk) en Pfalz (Duitsland). De tafel met delicatessen is meestal een verrassing. Desalniettemin mag ik jullie alvast verklappen, dat je er in ieder geval rillettes en Spaanse chocolade kunt proeven.

Diner

Aansluitend op de wijnproeverij bereidt het Carlton Ambassador Hotel een heerlijk seizoensmenu. Hierbij worden alle nog openstaande flessen van de wijnproeverij uitgeschonken. Gegarandeerd genieten!

Menu

Huisgerookte zalm met dille, kroepoek, komkommergel, tomatensalsa en karnemelkpeterselie vinaigrette
Kalfsbiefstuk met asperges, spinazie, fondantaardappeltjes en basilicumjus
Gransjean kaasplateau
Baba (cake) met chocoladesorbet en sinaasappelschuim

€ 32,50

Kaarten

De wijnproeverij kost 10 euro per persoon. Kaarten zijn te koop bij Gransjean Wijnen en Delicatessen op de Bankastraat 12 in Den Haag. Reserveren voor het diner kan tot vrijdag 22 april en is verplicht.

Nederland dineert in het Gemeentemuseum

René Wagenaar | 08/01/2016 Categorie: Cultuur, Den Haag Foodie

Nederland Dineert’ is een aanrader voor alle culturele lekkerbekken in Den Haag. Deze tentoonstelling in het Gemeentemuseum geeft een goed beeld van vier eeuwen Nederlandse kookhistorie.

Uit verschillende bronnen zijn geweldige historische details naar voren gekomen. Van boodschappenlijstjes tot complete tafelschikkingen met originele lakens, lopers, servies en suikergoed. Ook de historische tafelgasten zijn van de partij en kijken je vanuit hun portretten aan.

Nederland dineert fotografie koen hauser
Fotograaf: Koen Hauser

Kinderen

Een grappig detail is dat kinderen vroeger niet aan tafel zaten, maar tot een bepaalde leeftijd op een krukje moesten staan. In de kindermuseumzaal is er voor de kleine eters de tentoonstelling ‘Allemaal aan tafel’ te bewonderen.

De tentoonstelling ‘Nederland Dineert: Vier eeuwen tafelcultuur’ is nog t/m 28 februari 2016 te zien.

Nederland Dineert is een samenwerking tussen het Gemeentemuseum Den Haag en het Voedingscentrum. Tijden de tentoonstellingsperiode worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom de Nederlandse eetcultuur. Houd de website van het Gemeentemuseum in de gaten voor de meest actuele informatie.

Foto: Koen Hauser, gemeentemuseum.nl

Haags Tafelen bij Theater a/h Spui

René Wagenaar | 03/12/2015 Categorie: Cultuur, Den Haag Foodie, Front, Public Relations, Smaakcultuur

Laat je van 15 t/m 18 december culinair verrassen in de foyer en maatschappelijk inspireren in de zalen van Theater aan het Spui. De voorstellingen van The New Forest Fest van acteurscollectief Wunderbaum bieden houvast, nieuwe perspectieven en keihard vertier in dit turbulente tijdsgewricht. Een broodnodig festival!

Wunderbaum The New Forest Fotograaf Tanja Kernweiss

15 en 16 december: Haagse Hapjes

De twee culinaire kunstenaars Rosa Hagens en Lotte Holtappels geven vorm aan voedsel. Een kaasplateau wordt een kaasstad, een plastic kweekkasje een eetbare minimoestuin. Elk diner is een creatieve ervaring. Haagse Hapjes organiseert een chique en feestelijk 5-gangen diner inclusief wijn voor 50 personen, geïnspireerd op het menu uit de voorstelling ‘Unser dorf soll schöner werden‘(bovenstaande foto).

17 december: Buur(t)vrouwen

Een diverse groep buurvrouwen uit de Stationsbuurt vinden elkaar in de Buur(t)vrouwen. Zij organiseren verschillende activiteiten om het leefklimaat in de buurt te verbeteren. Voorafgaand aan de voorstelling ‘We doen het zelf wel‘ bereiden 30 Buur(t)vrouwen een eenvoudige maaltijdsoep met brood voor 100 personen. Schuif aan op basis van een vrijwillige bijdrage en geef gul in lijn met de kerstgedachte.

Haagse Hapjes Den Haag Foodie
Haagse Hapjes
De Rode Pollepels

18 december: De Rode Pollepels

Het wekelijkse veganistische diner van de Rode Pollepels is inmiddels een begrip in de Haagse transitiekringen en onder de Internationale studenten. De drie chefs Guilio, Bianca en MariaRosaria bereiden uit de lokale biologische ingrediënten van Lekkernassuh traditionele Italiaanse familierecepten. Voorafgaand aan de voorstelling ‘We doen het zelf wel‘ koken zij een veganistisch Italiaans 3-gangen diner voor 60 personen. Schuif aan op basis van een vrijwillige bijdrage en geef uw steun aan deze vriendelijke Italianen. Reserveren voor de diners is verplicht en enkel mogelijk in combinatie met een bezoek aan de voorstelling van die avond. De diners worden geserveerd tussen 18:30 en 19:30 in de foyer van Theater aan het Spui. Klik hier voor het volledige programma van The New Forest Fest in Theater aan het Spui en reserveer voor de diners.

The New Forest is een platform voor maatschappelijke verandering. Haagse Hapjes is een creatief culinair cateringbedrijf.

Buur(t)vrouwen zetten zich in voor een betere Stationsbuurt. De Rode Pollepels is een Italiaans veganistisch kookcollectief welk naar een socialer en eerlijke voedselsysteem streeft. Lekkernassuh is een biologische Haagse voedselcoöperatie.

Foto’s: Haagse Hapjes, Tanja Kernweiss, Den Haag Foodie

Het Gemeentemuseum verzorgt een warme winteravond

René Wagenaar | 22/11/2015 Categorie: Cultuur, Den Haag Foodie, Front

De jaarlijkse Warme Winteravond van het Gemeentemuseum staat dit jaar in het teken van nieuwsgierigheid. Ben jij ook nieuwsgierig naar bijzondere achtergrondverhalen van het Gemeentemuseum? Hoe ziet bijvoorbeeld de reis van een bijzondere jurk van Parijs naar Den Haag eruit? Wat komt er kijken bij de restauratie van een kunstwerk? En hoe onderhoud je een Berlage gebouw? Loop mee met de rondleidingen, sluit aan bij een lezing of doe mee met een workshop op één van de tentoonstellingszalen.

Stijlslagerij Nico Englebert ontbeent varken tijdens Warme Winteravond in het Gemeentemuseum

Van kop tot staart

Nico Englebert van Stijlslagerij Englebert zal deze avond een Limburgs Kloostervarken (Livar) uitsnijden en van kop tot staart uitleggen wat je hier allemaal mee kan maken. Englebert koopt uitsluitend hele varkens van Livar die hij geheel ‘verwaard’ tot diverse authentieke producten. Bij hem vind je geen varkensvlees uit de bio-industrie. Naast uitleg over het ontstaan van het Livar varken, krijg je deze avond ook een aantal huisgemaakte producten te proeven, zoals balkenbrei, bloedworst en en zure zult.

Bierbrouwerij De Kompaan en Vino Vero (ecologische en natuurzuivere wijnen) verzorgen de drankjes terwijl je naar de Haagse band Dust Bowl Drifters luistert.

Nieuwsgierig? Bekijk het gehele Warme Winteravond programma.

Warme Winteravond Gemeentemuseum Den Haag

Donderdag 26 november 19:00 uur – 22:30 uur

Tickets: Koop uw toegangsticket(s) alvast bij de kassa van het museum.

Voorverkoop: €15,- Avondkassa: €17,50

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Ga naar pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Ga naar pagina 3
  • Ga naar pagina 4
  • Ga naar pagina 5
  • Ga naar pagina 6
  • Ga naar pagina 7
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

René

René Wagenaar: Bekijk mijn Blog Artikelen

Cilou

Cilou Bertin: Bekijk mijn Blog Artikelen

Onderwerpen

  • Cilou.org (12)
  • Cultuur (6)
  • Den Haag (4)
  • Den Haag Foodie (9)
  • Dichtwerk (8)
  • Front (8)
  • Gasloos Wonen (14)
  • In de media (10)
  • Leven met Klinefelter Syndroom (3)
  • Public Relations (3)
  • Regentessekwartier (2)
  • Reneetje (9)
  • Smaakcultuur (6)
  • Straten in de 21e eeuw (5)

WARE Teksten

Copyright© 2023

  • Schrijven
  • Over
  • Aandacht