De jaarrekening van de energiemaatschappij is binnen. Dit is onze eerste energierekening zonder gaskosten. En wat blijkt, onze vijftien panelen leveren bijna net zoveel stroom als dat we nodig hebben. Dankzij de salderingsregeling hebben we bijna nul op de rekening, maar energieneutraal kun je het nog niet noemen. Ik was benieuwd wat het voor ons zou betekenen als salderen niet meer zou bestaan.
Om te kijken hoe we ervoor staan, heb ik ons verbruik kritisch bekeken. Daarvoor heb je niet genoeg aan de meterstanden. De stroom die je direct verbruikt, komt namelijk niet voorbij de meter. De omvormer van de zonnepanelen weet wel hoeveel je totaal opwekt. De meterstanden vertellen je vervolgens hoeveel je tekort komt of overhoudt. Tel dat bij elkaar op (of trek het af als je teruglevert) en je weet hoeveel je daadwerkelijk verbruikt.
I ♥ spreadsheets
Nerd als ik ben, heb ik dus alle gegevens die ik heb in een spreadsheet gedumpt. Daarmee kan ik niet alleen ons totale verbruik zien, maar ook even verder rekenen. Daarom leek het me leuk, ja echt, om te kijken wat wij nodig zouden hebben om helemaal energieneutraal te worden met zonnepanelen en accu’s. Kan dat überhaupt? Spoiler: Het antwoord is nee.

De blauwe balken tonen hoeveel kWh we gemiddeld per dag verbruiken (zie rekenvoorbeeld), de gele balken tonen hoeveel kWh we opwekken (volgens de omvormer). Je ziet met deze grafiek dan ook gelijk het probleem: Onze enige eigen energiebron, de zon, piekt op het moment dat we het, het minst hard nodig hebben, namelijk in de zomer. Net als bij de meeste mensen gaat een groot deel van onze energie naar het verwarmen van het huis. Wanneer doe je dat het meest? Juist, als ze zon het minst oplevert, in de winter. Toen we nog op gas stookten, bleef het verbruik over het jaar ongeveer gelijk. Nu we een warmtepomp hebben, zie je het verbruik in de koude maanden stijgen.
Rekenvoorbeeld
Op je omvormer zie je dat je 4 kWh hebt opgewekt, aan je meterstanden kun je zien dat je diezelfde dag 3 kWh terug hebt geleverd en 9 kWh hebt afgenomen bij je energiemaatschappij. Van de 4 kWh die je hebt opgewekt, heb je dus 3 kWh niet gebruikt. Op bewolkte momenten of in de avonduren had je nog eens 9 kWh extra nodig. Je daadwerkelijk verbruik die dag is dan 4 – 3 + 9 = 10 kWh.
Wat kunnen we daar aan doen?
- Een accu nemen waarbij we voldoende stroom kunnen opslaan om een dag door te komen.
- Genoeg accu’s nemen om de winter te overbruggen.
- Een andere bron van energie vinden die ook in de Nederlandse winter beschikbaar is; De wind wellicht?
Ben jij net als ik benieuwd naar Haagse wind op eigen dak? Meld je dan alvast aan voor de informatiebijeenkomst van de Groene Regentes.