• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

WARE Teksten

René Wagenaar | Haagse schrijver met groene ambities

  • Schrijven
  • Over
    • Opdrachtgevers
  • Aandacht
  • Show Search
Hide Search
Home » Teksten

Teksten

Food Filmfestival: Vis in Scheveningen

René Wagenaar | 21/10/2015 Categorie: Cultuur, Den Haag Foodie, Front, Smaakcultuur

De echte wereld van vis is voor veel mensen ver weg; de Nederlandse vissers zitten op zee en er liggen maar drie soorten buitenlandse vis in de supermarkt. Tijd om die werelden bij elkaar te brengen op het Food Filmfestival Vis in Scheveningen.

Dit kan je verwachten op zaterdag 31 oktober 2015 tussen 12:00 en 20:00 op de Visafslag van Scheveningen:

-Scheveningenhaven_RCE Food- FilmFestival
Scheveningse Visafslag (archief Rijksdienst Cultureel Erfgoed)

Foodmarkt & Workshop

Bezoek de markt en proef de oesters van De Goede Vissers, vis uit de rookoven, Friese Paling van Vreerk Visserman of de beroemde vissoep van Geert Burema. Laat je informeren door Nico Waasdorp over waar je als consument op moet letten bij de aankoop van vis. Of volg bij de Visbroertjes de workshop visfileren. Handig voor als je van je filet wilt afstappen en nu echt eens de vis van kop tot staart wilt gebruiken.

Foodfilms & Shorts

In de authentieke Mijnzaal (de zaal waar nog elke week de vis wordt geveild) begint de dag met een aantal shorts. Hollandse Nieuwe toont het verhaal over de laatste Nederlandse Rederij Jaczon, die nog altijd onder de Nederlandse vlag op haring vist. Een verhaal over kameraadschap en haring, over je kloten eraf werken en bidden op een behouden vaart. Dit is Deadliest Catch op z’n Schevenings.

Of bezoek in de avond L’Amour des Moules, een culinaire film over de liefde voor de mossel en het leven van de mossel zelf. “De eerste mossel smelt zo in je mond…het is pure nectar en ik ben er gek op.”

Food FilmFestival Vis Lamour des moules
Screenshot: L’Amour des Moules

Verdieping

Het Food Filmfestival is er ook om verdieping te geven in een aantal vraagstukken rondom de zee en visserij. Zo zijn er een een aantal presentaties over initiatieven die zich o.a. bezig houden met de plasticsoep in zee. Tijdens De Grote Visshow gaan vissers, een onderzoeker en een beleidsmaker in gesprek met elkaar over actuele thema’s. Zoals traditie versus natuurbescherming, bijvangst en aanlandplicht en de macht van ons als consument.

Food FilmFestival Binnenvaartkrant
Bron: Binnenvaartkrant.nl

Havenbezoek & betreed een schip

Bij Blik op de Haven ga je aan de wandel met een zeebonk, die je alles over het reilen en zeien van de historische haven vertelt. Bezoek het domein van de vissers op zee en betreed een kotter. Of neem een kijkje aan bord van het meest duurzame en rendabele schip van Stichting Masterplan Duurzame Visserij (MDV). Met 85% minder brandstof verbruik, een gemarginaliseerde bijvangst en een ononderbroken koelketen kunnen we dit schip gerust revolutionair en klaar voor de toekomst noemen.

Het programma is van 12:00-20:00. Klik hier voor meer informatie over het programma en tickets.Het Food Filmfestival is gratis toegankelijk, maar haal je tickets voor de workshop, Blik op de haven en films online! Er wordt gezorgd voor warme dranken en een smakelijk programma. Vergeet je niet warm aan te kleden. Het Food Filmfestival wordt georganiseerd door de Youth Food Movement Den Haag in samenwerking met YFM NL, Food Film Festival en onze partner Kadergroep Visketen.

Den Haag Foodie Blog

René Wagenaar | 17/10/2015 Categorie: Den Haag Foodie, In de media

Den Haag Foodie René Wagenaar Algemeen Dagblad AD 17 oktober 2015
Interview door Annelou Izeren AD 17/10/2015

Lekkernassuh: betaalbaar & biologisch

René Wagenaar | 10/07/2015 Categorie: Den Haag Foodie

Sinds 2014 zit er in Den Haag een lokaal alternatief voor de groente- en fruitabonnementen van de biologische winkel. Lekkernassuh verkoopt betaalbaar biologisch eten uit de regio aan Zeehelden en Hagenezen.

  • Lekkernassuh fruit
  • Lekkernassuh groente

Abonnement Lokaal en biologisch eten voor € 12,- per week? Ja, dat kan! Door je op te geven via de website lekkernassuh.org, kan je iedere woensdagmiddag tussen 16:00 en 19:00 ruim 5 kilo aan biologisch groente en fruit ophalen bij de versmarkt van Lekkernassuh. Het abonnement bevat minstens 8 verschillende soorten groente en/of fruit en is ruim voldoende voor 5 tweepersoonsmaaltijden.

Heb je je eenmaal opgegeven voor een groente- en fruitpakket vergeet dan niet om op woensdagmiddag je eigen tas en contant geld mee te nemen. Je ontvangt uiterlijk op dinsdag een e-mail met de inhoud van je pakket voor die week. Wil je een weekje geen biologisch pakket ontvangen, dan zet je je account gewoon op ‘PAUZE’ via de website van Lekkernassuh.

Duurzame inkoop Lekkernassuh koopt rechtstreeks in bij een aantal biologische boerenbedrijven en werkt zonder verpakkingsmaterialen. Door middel van het abonnementensysteem kan Lekkernassuh het aanbod (teelt) van groente en fruit afstemmen op de vraag. Op deze wijze worden overschotten en tekorten zoveel mogelijk vermeden.

Werkgroepen Wil jij zelf je steentje bijdragen en korting krijgen op jouw abonnement? Wanneer je in 2 maanden tijd minimaal 4 uur vrijwillig voor Lekkernassuh je handen uit de mouwen steekt, betaal je 10,- i.p.v. 12,- euro voor het abonnement. Daarnaast kom je ook nog eens in contact met een hele leuke en ondernemende groep mensen. Lekkernassuh wordt mogelijk gemaakt door 5 vaste leden en een schare aan enthousiaste vrijwilligers.

Lekkernassuh

Witte de Withstraat 119
2518 CS Den Haag
www.lekkernassuh.org

Lekkernassuh is tevens een leverancier van Restaurant Restwaarde.

Binckhorst: Restaurant Restwaarde

René Wagenaar | 08/07/2015 Categorie: Cultuur, Den Haag Foodie, Front, Smaakcultuur

Eind juni was ik te gast bij het Pop-Up Restaurant Restwaarde in de Haagse Binckhorst. Dit bijzondere restaurant biedt smaakvolle gerechten aan die bereid zijn met verrassende restproducten, overschotten en bijvangst. Restaurant Restwaarde is een aanrader! Het diner werd verzorgd door Mijke van Waesberge van de Youth Food Movement Den Haag.

Restaurant Restwaardens tafelschikking sfeer
De Besturing

Menu door chef Mijke van Waesberghe

  • Vlierbloesemcocktail
  • Lekker Brood met 3 soorten tapenade van aubergine, tomaat en paprika
  • Zomersoep van sla en komkommer
  • Risotto en pesto met loof van biet, koolrabi en peen
  • Knapperige koolrabi met dille.
  • Langzaam gegaarde rode poon, makreel, wijting en schar
  • Rabarber met moes van curd en slagroom.
  • Koffiekoek met karamel en chocola.

€ 18,50

Restwaarde Mijke van Waesberg
Chefkok Mijke van Waesberg aan het kokkerellen.

Locatie Restaurant Restwaarde

Restaurant Restwaarde popt om de zoveel maanden op in de sfeervolle industriële haven bij ateliercomplex ‘De Besturing’. De oude loodsen, het lossen van de vrachtschepen en het spectaculaire uitzicht op de asfaltfabriek geeft deze plek een bijna theatrale allure. De locatie doet mij denken aan de Rotterdamse Fenix Food Factory en de Amsterdamse Houthavens. De rauwe omgeving van zulk soort locaties ademt de sfeer van ondernemersdrift, creativiteit en vakmanschap uit.

Restaurant Restwaarde Toetje
Rabarber met moes van curd en slagroom.

Proef- en eetervaring

Het resultaat mag er zeker zijn de locatie is rondom uniek. De ingrediënten zijn knispervers, wat zich doorvertaalt naar de pure smaak van de gerechten. De drankenkaart is klein, maar goed. Het horecateam van Restaurant Restwaarde werkt volledig op vrijwillige basis. De serveersters en kelners houden alles goed in de gaten, zijn uiterst vriendelijk en doen niet onder voor een professioneel team. In oktober 2015 is de volgende Restaurant Restwaarde. Houd de website of mijn nieuwsbrief in de gaten.

Team Restaurant Restwaarde

Restaurant Restwaarde is onderdeel van het langlopende project ReSourceCity Binckhorst, een initiatief van Mobiel projectbureau OpTrek waarin het creëren van nieuwe producten en ook diensten centraal staat door het verbinden van bestaande lokale resources. ReSourceCity Binckhorst creëert daarmee nieuwe waardeketens die de ontwikkeling van de Binckhorst een impuls geven.

Foto’s: Hetty van Halder, Renée Rooijmans, Sabrina Lindemann

Wild Tuinieren Instructiefilm

René Wagenaar | 25/05/2014 Categorie: In de media, Straten in de 21e eeuw

In 2012 vond ik op Facebook een oproep om 1.000 zaadbommen in het Regentessekwartier te verspreiden. Na de huiskamerbijeenkomst bij Rob van Eeden en Hanneke van Veen hebben wij een jaar lang elke denkbare boomspiegel, geveltuin en missende tegel in de wijk vergroend.

Hoe beplant ik een boomspiegel?

Deze korte instructiefilm voor kleine en grotere tuinen is een project van Meer groen? Zelf doen!

Productie: Rob van Eeden
Tekst & Stem: René Wagenaar
Fotograaf: Jacek Futiakiewicz


Haagse Guerrilla Gardening Flashmob

René Wagenaar | 18/05/2013 Categorie: In de media, Straten in de 21e eeuw

Op zaterdag 18 mei 2013 organiseerde ik vanuit Meer groen? Zelf doen! samen met Den Haag in Transitie de Haagse Guerrilla Gardening Flashmob. Het Zeeheldenkwatier vormde het toneel voor ruim 70 guerrilla’s. Jonge geleerd, is oud gedaan, want de groep varieerde in leeftijd van 3 tot 75 jaar. In deze gezamenlijke inspanning hebben wij de Prins Hendrikstraat verrijkt met 30 geveltuinen. Bekijk het onderstaande videoverslag van deze bijzondere dag.

Door ook de lokale ondernemers bij het project te betrekken (zowel op inspraak als op inkoop), hebben we in totaal 45 meter geveltuin aangelegd. We hebben ruim 1400 liter tuingrond gestort, 240 vaste planten (zoals kruipende flox, schildersverdriet en zonneroosjes), 160 heesters (zoals Amerikaanse sering en kardinaalsmuts) en verschillende kruiden (zoals rozemarijn, lavendel en tijm) aangeplant.

Lees verder op Meer Groen? Zelf doen!

Lekkerbekkerijtjes: Urban Garden Event

René Wagenaar | 26/04/2013 Categorie: In de media, Straten in de 21e eeuw

Live reportage van Guerrilla Gardening in het centrum van Den Haag. Meer groen? Zelf doen! steekt samen met Den Haag in Transitie de handen uit de mouwen om het Urban Garden Event van 29 april 2013 te promoten. Interview door Jeffrey Huf voor Den Haag TV.

Foto’s van een geslaagd Urban Garden Event.

Urban Gardening Event
  • « Ga naar Vorige pagina
  • Ga naar pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Ga naar pagina 4
  • Ga naar pagina 5
  • Ga naar pagina 6
  • Ga naar pagina 7
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

René

René Wagenaar: Bekijk mijn Blog Artikelen

Cilou

Cilou Bertin: Bekijk mijn Blog Artikelen

Onderwerpen

  • Cilou.org (12)
  • Cultuur (6)
  • Den Haag (4)
  • Den Haag Foodie (9)
  • Dichtwerk (8)
  • Front (8)
  • Gasloos Wonen (14)
  • In de media (10)
  • Leven met Klinefelter Syndroom (3)
  • Public Relations (3)
  • Regentessekwartier (2)
  • Reneetje (9)
  • Smaakcultuur (6)
  • Straten in de 21e eeuw (5)

WARE Teksten

Copyright© 2023

  • Schrijven
  • Over
  • Aandacht